Wat is er nodig om de wijsheid, daadkracht en vaardigheden te ontwikkelen om samen bouwers van een hoopvolle toekomst te worden, in plaats van aan de kant te blijven staan? We leven in onzekere tijden. De polycrisis waarin we ons bevinden, kan ons overweldigen of leiden tot onverschilligheid.
Hoe pakken we deze uitdagingen op een persoonlijke en constructieve manier aan? Hoe zetten we onszelf, onze organisatie en de maatschappij in beweging voor een duurzame transitie? Welke tools kunnen we daarbij gebruiken? Gun jezelf de tijd om in je eigen transformatieproces te stappen.
Tijdens de retraite begeleiden we je aan de hand van praktijkgerichte oefeningen en systeemopstellingen doorheen een proces van verandering en actieve hoop.
Dit doen we aan de hand van het factor 8 model, ontwikkeld door Cathy Macharis. Dit model is een proces van 8 stappen, waarbij de eerste stap bewustwording van het probleem is. Vervolgens worden de verschillende lagen van het systeem geëxploreerd, om van daaruit te zien wat we loslaten en meenemen. Vervolgens kunnen we dat nieuwe laten groeien door blokkades weg te nemen, ons te omringen met de juiste mensen en ons gedrag aan te passen.
Het model werkt zowel op maatschappelijk niveau als op individueel niveau. In deze workshop vertrekken we vanuit het individuele niveau, wetende dat de verandering van elk individu een verandering in het collectieve met zich meebrengt.
Voor elke stap zijn er specifieke oefeningen en tools, waarbij ervaring en aanvoelen tot nieuwe inzichten leiden. Deze tools zijn geïnspireerd door opstellingswerk, Solution Focused approach, U Theory, actieve hoop en de IDGs. Dit is dus geen theoretisch overbrengen van kennis maar een aaneenschakeling van ervaringen en reflecties waarin emoties, betekenisvorming en verstandelijk inzicht samenkomen.
Deze retraite is bedoeld voor mensen die actief willen bijdragen aan een duurzame toekomst, voor deze en voor volgende generaties. We werken in een kleine groep van 10 tot maximum 12 deelnemers.
De begeleiding wordt verzorgd door Cathy Macharis, directeur van de House of Sustainable Transitions. Laetitia Couneye zorgt ervoor dat je er via lichte yoga en meditatie-oefeningen helemaal bent.
Prijzen zijn inclusief bad- en bedlinnen, 2 x diner, 2 x ontbijt en 2 x lunch, yoga, meditatie en begeleiding.
BEREIKBAARHEID
By Car
– De accommodatie is goed te bereiken met de auto en heeft een eigen parkeerplaats met voldoende parkeerplekken.
By public transport
– Je kunt Land aan Zee bereiken met trein en bus, via de treinstations Middelburg of Goes. Van daaruit vertrekken bussen naar Burgh Haamstede. Van aan de bushalte is het ongeveer 20 minuten wandelen tot bij Land aan Zee. Voor de precieze uren en routes verwijzen we naar ns.nl(trein) en www.9292.nl (bus).
Als je met het openbaar vervoer komt en graag opgehaald wilt worden, is het fijn als je dit uiterlijk 24 uur van tevoren te laten weten via e-mail.
WANNEER
Aankomst op 20 mei vanaf 17u, we starten om 18u
Vertrek op 22 mei om 17u.
WAAR?
Je verblijft deze retraite op het retraitecentrum van Land aan Zee, dat ligt in het stille buitengebied van Burgh-Haamstede (NL), vlakbij de Oosterschelde en op een kleine afstand van de eindeloze stranden van Schouwen Duiveland. Land aan Zee is een Social Profit Stichting die graag wil bijdragen aan meer veerkracht en balans in de wereld.
Voor alle vragen en/of opmerkingen kan je ons contacteren op house@vub.be
WIL JE ERBIJ ZIJN? SCHRIJF JE DAN SNEL IN VIA DEZE LINK:
Ben je klaar om de volgende stap in jouw transitieproces te zetten?
We kijken ernaar uit je te verwelkomen en samen een krachtige, betekenisvolle transitie te creëren.
Trainers
De begeleiding wordt verzorgd door Cathy Macharis, en Laetitia Counye.
Cathy Macharis heeft een passie voor de transitie naar een duurzamere wereld. Ze is de coördinator en bezielster van het Huis van de Duurzame Transitie (HOST) van de Vrije Universiteit Brussel, waar meer dan 200 toegewijde onderzoekers de transitie naar een duurzamere wereld bestuderen en ondersteunen. In het boek “Land van Hoop” (2024), brengt ze een interdisciplinaire kijk op duurzaamheid samen met de experten en studenten van de House of Sustainable Transitions. In deze workshop brengt ze verschillende elementen samen vanuit de opleidingen die ze volgde (Coaching-BAO coaching Instituut), Systemische opstellingen, Actieve hoop en tal van andere kennis en praktijken op het snijvlak van duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling.
Laetitia Counye heeft een loopbaan opgebouwd als senior professional en leidinggevende binnen de sector van impactinvesteringen in het Zuiden. Gedreven door haar passie voor persoonlijke transformatieprocessen, heeft ze zich de afgelopen jaren ook gericht op persoonlijke en teamcoaching. Met meer dan 20 jaar ervaring in traditionele yoga en meditatie is ze een erkend yogadocent bij de Yoga Federatie. Haar begeleiding in lichaamswerk en meditatie richt zich op het bevorderen van diepe ontspanning van zowel lichaam als geest, wat de deur opent naar verinnerlijking en verstilling, een ideale voedingsbodem voor transformatie.