“Schilderen vanuit je bron” met Rietje van Vlasselaer

 

Dag  Rietje,

Binnenkort kom je voor een retreat Vedic art naar Land aan Zee.  

Vedic art, niet veel mensen weten wat dat is… Kun je een korte omschrijving geven? 

Kunst is de taal van onze ziel. En Vedic Art biedt je praktische handvatten om deze taal te spreken. Maar Vedic Art is zoveel meer dan schilderen alleen, het is ook levenskunst. Het maakt helder waar je staat, wat op dit moment belangrijk voor je is en wat je misschien nog niet zag. Het kan een kompas voor je zijn want het laat je luisteren naar wat er in je leeft. Door daar expressie aan te geven – op jouw eigen wijze – wordt het levendig gemaakt en kan je focus verschuiven naar de positieve kracht in jou en in het leven. Alles is al in jou aanwezig.

Welke mensen hebben baat bij deze innerlijke reis zoals je het zelf noemt? Wie zijn jouw doorsnee deelnemers? 

  • Mensen die eraan toe zijn om vrij te worden van alles wat ‘moet’….
  • Of die eraan toe zijn om los te komen van de waan van de dag, of van hun malende gedachten.
  • Of toe zijn aan rust, tijd voor zichzelf en dit een creatieve invulling willen geven.
  • Of op een kruispunt staan en het even niet weten…
  • Of een nieuwe impuls en inspiratie kunnen gebruiken in hun coaching/bedrijf of werk…
  • Mensen mét veel en mensen zonder enige schilderervaring, dat maakt helemaal niet uit.

Hoe ben je zelf bij Vedic art terecht gekomen? En wat heeft het je persoonlijk gebracht? 

Vanuit Kleurinzicht zie ik al jarenlang de meerwaarde van het intuïtieve schilderen in relatie tot bewustzijnsontwikkeling. Bij Vedic Art was er bij mij meteen “een innerlijk weten” dat ik dit wilde doen, ik ging al ‘aan’ op de naam. Zonder te weten wat het eigenlijk inhield. Ik ben – zoals iedereen –  begonnen met de Vedic Art basiscursus en daarna volgde er nog meerdere vervolgcursussen, verdiepingscursussen en uiteindelijk de teacher trainingen. Ik vond het zo heerlijk om diep in de verf te duiken en op te gaan in wat ik (intuïtief) deed. Om te spelen zonder regels en waarbij alles goed was en het niet verkeerd kon zijn. Waarbij het proces belangrijker is dan het resultaat. Dát heeft mij zo bevrijd van alle ‘creatieve blokkades’ die ik daar nog op had zitten. En daar ben ik echt niet de enige in. Heel veel mensen hebben beperkende gedachten over hun eigen creativiteit die vaak op jonge leeftijd ontstaan zijn. En dat is zo zonde! Ik heb het dus als erg bevrijdend ervaren en heb weer opnieuw leren spelen, ontdekken, puur experimenteren en ervaren…. En hoe vreugdevol dat is! Dus ja, het heeft mij persoonlijk heel veel gebracht! Echt als een geschenk ervaar ik het.

Je spreekt over 17 principes. Kun je een tipje van de sluier lichten? Wat moeten we ons daar bij voorstellen?  

De 17 principes zijn ontwikkeld om jouw natuurlijke creatieve stroming te ontdekken. Niets ‘aangeleerd’ maar wat wil er van binnenuit expressie krijgen.  Ze komen vanuit de Veda’s, een oeroude wijsheid en zijn zorgvuldig ontwikkeld door de Zweedse kunstenaar Curt Kallman. Inmiddels wordt Vedic Art internationaal in zeer veel landen door de opgeleide teachers van hart tot hart doorgegeven. De kracht van deze 17 principes is, dat ze je niet alleen leiden naar je eigen natuurlijke creatieve stroming, maar dat je ze ook kan vertalen in je leven. Vedic Art is echt zoveel meer dan schilderen alleen. Het laat je ervaren hoe je creatieve stroming, bewustzijn en levenskunst met elkaar verbonden zijn.

Wat gaan we precies schilderen? blijft het abstract of schilderen we landschappen, figuren? 

Vedic Art is geen specifieke schilderstijl. Je bepaalt helemaal zelf wat je gaat schilderen. Bij de 17 principes zijn schildervoorstellen en die zijn bedoeld om het betreffende principe te ervaren en jij geeft daar uitdrukking aan op jouw eigen wijze.

Wat zeggen jouw deelnemers na de training? 

Dat het een heerlijke reis was. Ze gaan vol inspiratie weer huiswaarts, vaak verrast door wat er op hun papier en doek is ontstaan als het schilderen op een gegeven moment zowat vanzelf gaat. Velen zijn blij dat ze duidelijkheid hebben waar ze staan en wat er op dit moment toe doet. Ik zie ook vrijwel iedereen – na het volgen van de basiscursus – terug om de vervolgcursus te doen waarbij ze nog wat dieper kunnen landen in de principes. Dat zegt genoeg…

Het klinkt voor sommigen misschien een beetje zweverig: je lichtkracht, je lichtcode, je zielsmissie, je stroming… Sorry! Kun je dat wat vertalen voor nuchtere mensen? 

Het enige wat je nodig hebt om aan de basiscursus Vedic Art mee te doen, is een verlangen om weer te leren spelen, je eigen creativiteit te ontdekken vanuit een ontspannen modus. Er is geen enkele beoordeling en dat vinden mensen heel fijn. Vedic Art gaat niet over je zielsmissie etc… dat is de training die ik vanuit de kleuroscopie bij kleurinzicht geef.

Hoe zal een dag op Land aan Zee eruit zien? 

Gezamenlijk ontbijten.Voor het ontbijt mag je naar keuze eventueel aansluiten bij de basismogelijkheden die Land aan Zee je biedt. Na het ontbijt, begin ik met het delen van enkele principes. Daarbij kan je aantekeningen maken en geef ik natuurlijk uitleg over de principes – al dan niet voorzien van inspirerende teksten. Vanuit het schildersvoorstel ga je schilderen. In het atelier heb je gedurende de gehele retreat je eigen ‘mini-atelier’ met al je spullen. Die breng je ook zelf mee – dat is alvast het begin van je reis (en de materialenlijst krijg je vooraf toegestuurd). Soms volgt er later op de dag nog een principe, maar niet altijd. Vedic Art gaat over vrijheid. Je schildert net zo lang als je zelf wil. Mocht je tussendoor even lekker willen wandelen / lanterfanten / zitten / naar zee fietsen, is dat allemaal mogelijk en hoef je niet te overleggen. Je bepaalt hierin je eigen ritme. Daarom lunchen we ook niet gezamenlijk. Je bepaalt zelf hoe laat en waar je wil lunchen. Gezamenlijk diner. Het atelier blijft open, mocht je in de avond nog verder willen schilderen, is dat mogelijk.

Waar kijk je persoonlijk het meeste naar uit? 

Ik kijk het meeste uit naar de meerwaarde van de ervaring die volgens mij Land aan Zee gaat bieden bij de fantastische innerlijke reis over de Rivier van de (levens)Kunst. Vedic Art biedt als vijfdaagse een meerwaarde in de diepgang is mijn persoonlijke ervaring. In de bedding van Land aan Zee, wordt dat naar mijn inschatting nog een mooiere reis. En kom ik dit najaar heel gaarne terug om de Vedic Art vervolgcursus te komen geven!

Hartelijk dank en we kijken heel erg uit naar je komst! 

NB Er is nog één plaatsje over voor een snelle beslisser!

 

en_GBEnglish