Laden evenementen

« Alle evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Thema Retreat: De Overtocht

26 maart28 maart

Stervens-, rouw- en uitvaartbegeleiding  

NOG ÉÉN PLEK BESCHIKBAAR!

VOOR WIE? 

Dit retreat is voor eenieder die leeft! Want uiteindelijk raakt de dood ons allemaal. Maar misschien heb je extra interesse vanuit een bepaalde verantwoordelijkheid die je draagt, of een fase waarin je je bevindt.

 • Als zorgprofessional wil je je bezinnen op de laatste levensfase van je patienten en welke begeleidingsmogelijkheden er bij sterven zijn.
 • Als mantelzorger/naast/levenseinde doula wil je iemand die terminaal ziek is en je wilt hem/haar nabij staan en zelf overeind blijven staan.
 • Als iemand met een terminale diagnose voel je je misschien alleen in de reis naar het einde. Misschien gaat er teveel aandacht naar de medische aspecten van deze periode. Je wilt je graag bezinnen op wat er komen gaat. En misschien heb je alle officiële zaken geregeld: je testament, afspraken over euthanasie of reanimatie. Maar je wilt je ook praktisch, emotioneel of spiritueel voorbereiden op de overtocht en aandacht geven aan de dingen in jouw leven die om verwerking vragen.
 • Je hebt niet direct een aanleiding, maar je wilt de laatste fase van je leven met open vizier aankijken. Je wilt de dood in je bewustzijn brengen, als onderdeel van het leven.

WAT BRENGT HET JE? 

 • Als zorgprofessional kijk je met andere ogen naar sterven en zie je meer begeleidingsmogelijkheden voor je patienten in hun laatste fase.
 • Als mantelzorger/naaste/levenseinde doula van iemand die terminaal ziek is leer je hoe je er voor de ander kunt zijn en daarbij ook jezelf staande kunt houden.
 • In jouw laatste levensfase verkerend ben je beter voorbereid op het einde van je leven.
 • Je ontdekt wat er gebeurt – wat er kan en niet kan – rond het levenseinde
 • Je hebt kennis om in de rol van stervensbegeleider te stappen

“Ik mocht deelnemen aan dit inspirerende en indrukwekkende programma. Wat een bijzondere, laagdrempelige manier om over alles rond om leven en dood te praten in een rustige setting, in een omgeving met fijne heerlijke en lieve cursisten. Lola wat heb je het geweldig gedaan met enthousiasme, respect, geduld en kennis. Het was een echt cadeautje.” Monique Liedmeijer, mantelzorger

 

THEMA’S

 • De visie van deze tijd op dood, sterven, rouwen en uitvaart
 • Hoe voelt sterven?
 • Als een kind het leven laat
 • De vele facetten van rouw
 • Levenseinde planning
 • De laatste verzorging
 • Het bijstaan van naasten en/of patiënten in het stervensproces
 • Afscheid nemen – uitvaartmogelijkheden en afscheidsrituelen
 • Fabels rondom afscheid: wat kan er en kan er niet?

“Ik werk als verpleegkundige op de SEH en dacht al best veel te weten, na 25 jaar in dit vak. Door deze cursus heb ik vooral geleerd om in mijn werk anders naar de zaken te gaan kijken.  En vooral het gesprek aan te gaan op de SEH met de patiënt en zijn familie. Maar ook om de artsen en collega’s te motiveren te luisteren naar de wensen van de patiënt en ruimte te bieden aan een waardevol stervensproces. Overal na het overlijden op de spoedeisende hulp kan ik nu meer mogelijkheden bieden om samen de laatste verzorging te doen en daar goede aandacht aan te schenken. Het besef dat we ook op de SEH het verschil kunnen maken in de rouwverwerking was een eye opener.” Birgitte W., verpleegkundige SEH.

 

WERKWIJZE

Je krijgt informatie, een andere kijk, nieuwe ideeën en praktische tips. Je bezint, reflecteert en deelt ervaringen met de andere deelnemers. Door de gevarieerde groep komen allerlei perspectieven aan bod en kun je veel van elkaar leren.

We plannen elke dag genoeg tijd voor een wandeling langs het water (veelal in de wind). Dit kan gezamenlijk of alleen natuurlijk. Goed om even tijd te hebben de dingen te laten bezinken, plaatsen en bediscussiëren. Verder kun je gebruikmaken van alle faciliteiten van Land aan Zee (zie hieronder).

Praktisch 

Deze driedaagse wordt meerdere keren georganiseerd

 1. Van 26 maart 10 uur, t/m 28 maart 17 uur
 2. Van 29 april 10 uur t/m 1 mei 17 uur

26 maart: inloop vanaf 9.00 uur, start programma 10.00 uur
28 maart: einde 17.00 uur

VOOR DE DRIEDAAGSE IN MAART IS NOG ÉÉN PLEK BESCHIKBAAR!

Kosten:
€ 510,- (éénpersoonskamer)
€ 470,- (bed op een tweepersoonskamer)

Voorovernachting is mogelijk, de kosten hiervoor zijn:
€ 50,- (éénpersoonskamer)
€ 30,- (bed op tweepersoonskamer)
Maaltijd (soep met brood, tot 20.00 uur) € 15,-

 • Inclusief maaltijden, bed- en badlinnen, gebruik sauna (op vaste momenten), de vaste Land aan Zee activiteiten (yoga, natuur, sauna, bewegen, meditatie, community), de BTW en het programma van Lola.
 • Het team van Land aan Zee biedt een ochtendactiviteit (tussen 7:45 u en 8:45 u) en een avondactiviteit aan om het geleerde te laten bezinken en het lichaam te laten ontspannen.
 • Maximum 12 deelnemers, wees er snel bij als deze driedaagse je interesseert.

Lola Rus Hartland (de Overtocht)

Lola werkt als onafhankelijk Stervensbegeleider, Levenseinde Doula, Uitvaart coach, Ritueel begeleider en Rouwbegeleider. Zij is  gespecialiseerd in holistische zorg in elk van de bovenstaande rollen. Ook is zij co-auteur en docent van de NHA cursussen Stervensbegeleiding/Levenseinde Doula, Rouwbegeleiding en Uitvaartverzorging. Lola is beschikbaar voor supervisie, interviews en lezingen.

Gegevens

Begin:
26 maart
Einde:
28 maart
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Land aan Zee
Meeldijk 11a
Burgh-Haamstede, Nederland

Organisator

Land aan Zee
Telefoon
+31 111852348
E-mail
admin@landaanzee.org
nl_NLDutch