Laden evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Thema Retreat (voor vrouwen) — Schrijvend in beweging naar ‘Harts-tocht’

21 januari , 5:00 pm24 januari , 2:00 pm

Altijd bezig, nooit klaar. Alles bij elkaar willen houden en zorgen dat je niet instort. Niet voelen maar doorgaan met de onrust in je drukbezette ‘hoofdkantoor’. Herken je dit? Ergens weet je dat je het graag anders zou willen. Terug naar je vrouwelijke zachte krachten, dichterbij wie je bedoeld bent te zijn. Van de piekerstand naar de voel-modus door de pijn van ‘ooit’ in het hier en nu te omarmen op weg naar meer vitaliteit en focus. Niet meer zo je best hoeven doen om alles bij elkaar te houden. Dat is spannend, maar zo’n besluit geeft zoveel meer ruimte om te genieten, van jezelf en de ander.

Voor vrouwen die zich met aandacht willen laten verrassen en ontroeren, in beweging komen en zich durven laten raken door wat diep van binnen leeft. In een veilige omgeving van overleven naar leven met je hart als schuilplaats.

We gaan de kluwens van overtuigingen ontwarren en laten het licht van de werkelijkheid op de innerlijke criticus schijnen.

Schrijven en meditaties worden afgewisseld met bewegen en bewogen worden, binnen en buiten. Schrijfervaring is niet nodig, alleen benieuwd zijn, voelen, meebewegen en luisteren naar de fluisteringen van je hart dat alle wijsheid in zich draagt. Een cadeau aan jezelf!

Praktisch

Van 21/1/2024 (vanaf 17u) tot 24/1/2024 (na lunch)

489 euro (éénpersoonskamer) – 369 euro (bed op tweepersoonskamer)

Maximaal aantal deelnemers: 14

 Inclusief maaltijden, bed- en badlinnen, gebruik sauna (op vaste momenten), de vaste Land aan Zee activiteiten (yoga, natuur, sauna, bewegen, meditatie, community)  en de sessies van Tanja en Esther die maximum 3u per dag duren.  

Om je in te schrijven druk op de knop ‘Boek nu’ rechts bovenaan de pagina. Kies voor themaretreat en bij ‘scroll hier voor je retreat’ kies je voor ‘Schrijvend in beweging naar hartstocht’.

Begeleiders

Tanja Harpe 

Ervaringsdeskundige in doorgaan en niet voelen, zo had mijn moeder verschillende Jappenkampen overleefd. Met de beste bedoelingen was ‘voel maar niet en word maar hard’ achteraf ‘kampregel nummer één’. Mijn oorspronkelijke fijngevoeligheid werd niet gewaardeerd. Na jarenlang flink zijn en doorzetten in een vol leven, een gezin met twee prachtige zonen, docent Engels en later als journalist in de gezondheidszorg viel alles met een diepe levenscrisis uit elkaar.

Langzaam drong het tot me door dat de oorlog van mijn ouders gevolgen had.

Besef is het eerste, maar eraan toegeven is een ander hoofdstuk want wat had ik nu meegemaakt? Bij het Instituut Toegepaste Integrale Psychologie (ITIP) zette ik mijn eerste voorzichtige stappen naar wie ik bedoeld ben te zijn. Het aanvullende jaar lichaamswerk was een spannende toevoeging in voelen wat van binnen gebeurde. Het opende meer en meer mijn hart waar zachtheid en kwetsbaarheid tevoorschijn kwamen. Dit vraagt moed. Op mijn pelgrimstocht naar Santiago kreeg ik weer het vertrouwen in mijn natuurlijke wijsheid èn geduld (met mezelf J)

Ik blijf oefenen met als uitnodiging: doe het toch maar. Daaruit zijn de schrijfcafé’s ontstaan, stiltewandelingen, meditatieve schrijfworkshops en vier dichtbundels. Ik besef dat ik geen ‘human do-ing’ ben maar een human-being. Met aandacht luisteren, in het moment aanwezig zijn en stimuleren is de kern van mijn werk naast helderheid, humor, stilte en eenvoud. Ik geloof dat in ieder mens een kracht is om tot bloei te komen. In (schrijf)meditaties ervaar ik steeds weer een diepe laag van ontroering en mildheid die verbindt en samenvalt met wie ik ben.

Behalve schrijven hou ik van zingen in een koor, van een verdiepend gesprek van hart tot hart en lopen langs de zee die voor mij een metafoor is van de golven van het leven, waarin eb en vloed elkaar afwisselen. Alles hoort erbij: kalme golfslag, woeste zee en ook de adembenemende zonsondergang waar de hemel het blauw laat overgaan in oranje en paarstinten, de golven zacht het strand strelen en de zon in zee verdwijnt…tot een nieuwe dag.

Graag ont-moet ik je in beweging op het schrijfpad waar we op het prachtige Land aan Zee onze innerlijke rijkdom gaan ontvouwen met (zelf)liefde, zachte krachten en niet te vergeten humor, waarbij ik me met hart en ziel verheug op het aanvullende ‘aandacht werkt’ van Esther.

Esther Korteweg

In mijn werk holde ik jarenlang van deadline naar deadline en leefde ik van weekend naar weekend en van vakantie naar vakantie. Continue aan het rennen zonder stil te staan en op adem te komen. Mijn vrije tijd besteedde ik aan het runnen van mijn gezin en sociale activiteiten. Ik leefde in structuren en met de tijd, dag in dag uit, week in week uit en de jaren gingen voorbij. Diep van binnen voelde het leeg en onvervuld. Ik ging op zoek naar veranderingen in de buitenwereld waarvan ik dacht dat het de leegte in mij kon vullen. In plaats van dat het vervulling bracht, zorgde het dat de zin tot ondernemen minder werd, alle bezigheden voelden als moeten en leven voelde als overleven. Ik besefte dat verandering in de buitenwereld geen verbetering bracht.

Tien jaar geleden kwam yoga op mijn pad. Ik begon met de Hatha-yoga docentenopleiding bij Hans ‘t Hart van de Blikopener. Hier begon mijn reis. Mijn aandacht die al zo lang naar buiten gericht was, mocht ik nu naar binnen richten. Het voelde letterlijk als thuis-komen. Thuiskomen in mijn lijf en in het gevoel waar ik kan zakken in de stilte waar rust en vreugde heerst.

Aansluitend heb ik verschillende opleidingen gevolgd zoals ademwerk, wandelcoaching, mindfulness en mindful walk en run. Allemaal gericht op de beweging van hoofd naar hart en van onbewust naar bewust. Ben je bewust dan ben je aanwezig in het NU en stroomt je levenskracht in de juiste richting en ervaar je rust, vrede en is er vertrouwen met alles wat je doet. Ik ben ervan overtuigd dat de reis nooit klaar is en dat we iedere dag nog mogen leren en afleren. Dit maakt het leven uitdagend, speels en avontuurlijk. Sinds drie jaar heb ik mijn praktijk aandacht-werkt waarin ik samen met medereizigers een stukje meeloop op hun pad om de aandacht naar binnen te richten en te ont-dekken wat aan het licht mag komen.

Voel je welkom om samen met Tanja en Esther in beweging te komen.

Om je in te schrijven druk op de knop ‘Boek nu’ rechts bovenaan de pagina. Kies voor themaretreat en bij ‘scroll hier voor je retreat’ kies je voor ‘Schrijvend in beweging naar hartstocht’.

Gegevens

Begin:
21 januari , 5:00 pm
Einde:
24 januari , 2:00 pm
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Land aan Zee
Meeldijk 11a
Burgh-Haamstede, Nederland

Organisator

Land aan Zee
Telefoon
+31 111852348
E-mail
admin@landaanzee.org
nl_NLDutch