Waarom solo reizen? Ontdek mijn 6 redenen.

Solo reizen zit in de lift, ook in Nederland. Het valt me al even op dat veel vrouwen er graag alleen op uit trekken. Deze vakantie nam ik zelf de proef op de som en besloot alleen op reis te gaan. Ik kan het beamen: solo travel is goed voor je! Ontdek mijn 6 redenen waarom solo reizen een schitterend idee is.

 

  1. Je voelt je wakker, alert en levendig

Van het eerste ogenblik dat je de deur uit gaat, voel je je wakker en alert. Je stapt uit je comfortzone en breekt met je gewoontes. Nu bepaal je helemaal zelf hoe je trip verloopt. Volledig verantwoordelijk zijn maakt je extra alert en wakker! Alleen reizen sterkt je karakter, scherpt je ondernemerszin aan en vult je met nieuwe energie.

 

  1. Je bent vrij!

Ja, het lijkt op het eerste zicht een beetje eng om alleen op stap te gaan maar al snel merk je de vele voordelen: je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen, je plant je dag en verandert je plan zoveel je wil! Je eet wat, wanneer en waar je wil, je kiest waar jij wil overnachten en je slaapt zo lang of zo kort als je wil. Jij zit aan het roer. Toen ik op het einde van mijn solo hike problemen kreeg met mijn knie, heb ik een alternatieve route uitgestippeld met minder hoogteverschillen. Het was misschien wel de leukste dag van allemaal omdat ik het allemaal zelf bedacht had. Ik zat uren langs de oever van de machtige Rijn en mijmerde over mijn leven en mijn geliefden: heerlijk!

 

  1. Je breekt met je vaste patronen

Wie met vrienden of familie reist, blijft de patronen van thuis herhalen. Het rolletje dat je speelt en dat van jou verwacht wordt neem je mee in je reiskoffer. Je bent misschien de grapjas, de initiatiefnemer, de zorgende, de genieter of de verkenner. Alleen al de dynamiek van de groep zorgt ervoor dat jij automatisch terug in je rol valt. Op je eentje verwacht niemand iets van je, kan je jezelf heruitvinden en kan je helemaal breken met je gewoontes. Ik vond het fijn om tijdens mijn individuele staptocht te luisteren naar mijn maag en niet naar mijn klok, om te eten. Of om lekker lang ergens te blijven hangen en weg te dromen in plaats van het tijdsschema of plan te moeten volgen.

 

  1. Contact met anderen

Als je alleen reist en uit je vaste cocon breekt, maak je makkelijker contact met anderen en beleef je meer. Ik raakte makkelijk aan de praat met interessante en leuke mensen. Dat doe ik veel minder als ik in gezelschap ben. Zo ontmoette ik een Australische lerares met Duitse roots die na het overlijden van haar Duitse moeder een reis ter ere van haar moeder maakte. Zo’n mooi mens en bijzonder verhaal.

 

  1. Je leert omgaan met moeilijkheden

Toen ik aan het einde van een wandeldag besefte dat er vanuit het kleine dorpje waar ik was geen bussen meer reden naar mijn eindbestemming… zat er niets anders op dan nog een etappe van 3 kilometer te wandelen. Niet ideaal, wanneer je 23 kilometer in de benen hebt en het 31 graden is. Ik heb mijn moed bijeengeraapt en ben vertrokken. Een natte handdoek op mijn hoofd en een natgemaakte t-shirt. Het was afzien: slappe spieren, pijnlijke voeten, een kloppende slaap en een rode kop. Het enige wat ik kon denken, was: hoe geraak ik op mijn bestemming zonder te bezwijken? Het moest en zou me lukken! Ik vluchtte van het ene schaduwplekje naar het andere om even naar lucht te happen en mijn hartslag te doen dalen. Eenmaal aangekomen aan het hotel voelde ik me een heuse overwinnaar! “Wat ben ik dapper,” dacht ik toen ik binnen strompelde. Ik kan meer dan ik dacht!

 

  1. Je leert nog beter voor jezelf te zorgen.

Als solo reiziger leer je gigantisch veel over jezelf. Je bent je eigen compagnon-de-route en je kunt perfect observeren hoe je reageert op bepaalde situaties en hoe je omgaat met bepaalde moeilijkheden of onverwachte omstandigheden. Je leert nog beter luisteren naar je lichaam, naar de impulsen die vanuit jezelf komen, niet vanuit je medereizigers. Soms sprak ik luidop tot mezelf en maakte grapjes die me deden lachen, zodat de tocht wat lichtvoetiger werd. Ik sprak mezelf moed in. In nauw contact met mezelf en mijn eigen beste vriend te zijn.

 

Solo reizen in Nederland: ontdek Land aan Zee

Ons centrum is een ideale bestemming voor de solo reiziger die op zoek is naar iets nieuws. Je hebt hier veel ruimte om alleen te zijn en te reflecteren, om op stap te gaan of te gaan fietsen.

Ooit verbleef ik een hele dag in de prachtige Zepeduinen om een reflectie-oefening te doen rond persoonlijk leiderschap. Ook deed ik een “medicine walk” – stappen waar je voeten je heen brengen, van zonsopgang tot zonsondergang, met alleen een waterfles op zak. Kijken waar de weg je toe uitnodigt, waar je aandacht naar toe gaat, wat je lichaam je zegt.

Evengoed kan je jezelf vernieuwen door de verdiepende gesprekken met andere solo travelers. Hier is de kans groot dat je zielsverwanten aantreft of geïnspireerd raakt door anderen. Dus waarom solo reizen? Je ziet het, er zijn redenen genoeg. Je moet alleen maar de sprong wagen… En je zal het je niet beklagen.

Wil je van gedachten wisselen of meer informatie? Contacteer ons.

 

nl_NLDutch