DE VIER HARTKWALITEITEN
Vriendelijkheid, compassie, vreugde en innerlijke balans zijn niet alleen de vruchten van bewustzijnstraining, maar zij zijn tegelijkertijd het pad naar een meer bewust en vrij leven. Zij vormen een onuitputtelijke bron van liefde en wijsheid, waarmee wij de mensen om ons heen en onszelf kunnen voeden; ook in samenwerking en leiderschap. In deze verdiepingsretraite met Barbara Doeleman leer je hoe eeuwenoude wijsheidsbeoefening te integreren in jouw moderne leven. Vriendelijkheid, compassie, vreugde en innerlijke balans kunnen wij immers cultiveren in elk moment, wanneer wij werkelijk bereid zijn om het leven te ontmoeten met een warm hart en een helder hoofd.
EEN WIJS HART BEGINT MET BEWUSTZIJN
Simpelweg present aandachtig aanwezig zijn is ongelofelijk krachtig. Het biedt vrijheid en verbondenheid, van waaruit ondenkbare mogelijkheden zich kunnen openen. Klinkt simpel en toch niet altijd eenvoudig. Denk maar terug aan al die momenten, waarin jij het gevoel had geleefd te worden of je jezelf terug vond in patronen, waar je eindelijk dacht van bevrijd te zijn. Zo maar een paar van deze patronen op een rijtje:
Op ons gemak leren zijn met onze kwetsbaarheid en onze (onvervulde) verlangens naar verbondenheid, erkenning en acceptatie is de weg naar innerlijke vrijheid. Wanneer wij mindful en compassievol nabij onze teleurstelling, verdriet, eenzaamheid, schaamte, schuld en angst kunnen zijn met mildheid en zonder te oordelen, ontstaat de vrijheid te kiezen welke respons we willen geven: in relatie met onszelf, met de mensen om ons heen en met de wereld. Ook in samenwerken en in leiderschap. We kunnen pas wijze keuzes maken als er bewustzijn is van wat er speelt: in onszelf, in de relatie en in de context. Dit ruime bewustzijn wordt vaak bedekt door de hectiek van alle dag en door de haast of de stress waarmee de dag vaak gevuld is.
WAARDEVOLLE RELATIES BEGINNEN IN EEN WIJS HART
De ware ontmoeting met onszelf, de ander en de wereld, kan alleen met een moedig en compassievol hart, dat in staat is nabij te blijven; ook als het pijnlijk of moeilijk is. Al in oude wijsheidstradities -inmiddels ondersteund door recente neurowetenschappelijke inzichten- wist men dat we deze hartkwaliteiten kunnen cultiveren met specifieke meditatiebeoefening, contemplatie en toepassing.
Vanuit de boeddhistische beoefening worden deze kwaliteiten ook wel de ‘brahma vihara’s’ genoemd, wat zoiets betekent als ‘bron van waaruit je kunt leven’ of ‘woonplaats’. Als we veerkrachtig en gelukkig willen leven is het zinvol deze kwaliteiten bewust te (blijven) ontwikkelen.
RICHTING GEVEN VANUIT EEN HELDER HOOFD EN EEN WARM HART ~ LEIDERSCHAP
Alleen als we bewust zijn van waar we vandaan komen, waar we staan en waar we naartoe willen, kunnen we bewust richting geven. Alleen als we bewust zijn van wat er speelt, van context, patronen en systemen kunnen we de situatie leiden. Alleen als we bewust zijn van onszelf kunnen we onszelf leiden. En uiteindelijk begint het daar allemaal mee. Hoe goed kennen we onszelf… De Griekse filosoof Socrates pleitte daar al ruimhartig voor met zijn oproep tot ‘Ken Uzelve’, waarbij hij impliciet en expliciet opriep tot verkenning en bevraging van de mind en de emoties, maar ook tot een streven naar in harmonie leven met jezelf en je persoonlijke ethisch en morele kompas. Zelfbewustzijn is het begin van alle wijsheid en een compassievol hart is de basis van alle vruchtbare relaties. Zowel bewustzijn als compassie kunnen wij mensen ontwikkelen of verwaarlozen. Of je nou zelf bewuster wil leven en jouw persoonlijk leiderschap wil verstevigen óf dat je als formele leider (bestuurder, manager, leidinggevende) steviger in je schoenen wil komen te staan; deze verdiepingsretraite is bij uitstek een mogelijkheid om deze essentiële leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen en verder te integreren in jouw leven.
WAT GA JE LEREN?
In deze verdiepingsretraite leer je hoe jij de hartkwaliteiten vriendelijkheid, vreugde, compassie en innerlijke balans, kunt ontwikkelen en in jouw leven kunt integreren. Met zorgvuldige en eeuwenoude meditatieve en contemplatieve instructies word je begeleid, wat de mogelijkheid biedt om meer inzicht in jezelf te krijgen. Milde yoga zal onderdeel zijn van de beoefening en je wordt uitgenodigd stiltewandelingen in de natuur te maken. Door de kracht van bewustzijn, helderheid van geest en vriendelijkheid te cultiveren, bewandel je het pad naar bevrijding van het hart.
Sinds de oudheid kennen alle wijze culturen de waarde van retraite. Deze retraite biedt jou de gelegenheid je voor een periode terug te trekken uit de complexiteit van het dagelijks leven, te vertragen en te verstillen. Een retraite nodigt je uit om in contact te komen met het diepere bewustzijn, van waaruit je beter kunt luisteren naar het lichaam, de geest en het hart.
Wil jij met meer innerlijke balans leven? Vind jij het belangrijk om jouw levenskompas af te stemmen op wat er écht toe doet in het leven? Dan is het goed om af en toe stil te staan en te reflecteren. Een retraite geeft ruimte om letterlijk en figuurlijk op adem te komen en te luisteren naar de wijsheid van het Hart.
Het grootste deel van de verdiepingsretraite wordt in stilte gehouden en wordt er niet met elkaar gesproken. De retraitebegeleiders spreken wel om jou te kunnen begeleiden en te inspireren. Schrijven en lezen worden ook ontmoedigd, zodat je dichter bij je innerlijke ervaringen kan blijven terwijl deze zich van moment tot moment ontvouwen. In deze stille en opmerkzame omgeving verscherpt het bewustzijn, komt het lichaam tot rust en ontstaat er ruimte voor wijsheid van het hart en inzichten.
De prachtige en serene omgeving alsook de intentie en sfeer in de groep zullen jouw proces om meer inzicht in jezelf te krijgen ondersteunen en verdiepen. Land aan Zee is een groot landgoed en biedt alle ruimte om je even terug te kunnen trekken uit de groep. De omgeving van duinen en strand nodigt uit tot meditatieve natuurwandelingen.
VOOR WIE?
Deze verdiepingsretraite is bedoeld voor mensen die bewuster willen leven en werken en bereid zijn hiervoor kwaliteiten te trainen en ontwikkelen. Wij zien in onze retraites veel leiders en mensen die met mensen werken. Heb je vragen of aarzel je of deze retraite geschikt is voor jou? Mail Eveline via office@ccmm.care of bel haar op 06-12424542
De verdiepingsretraite zal in verstilling plaatsvinden. Op de laatste dag verbreken we de stilte en is er ruimte voor reflectie. Gedurende de retraite krijg je ongeveer 9 uur per dag les van twee zeer ervaren en geschoolde leraren: Barbara Doeleman en Astrid van Wesenbeeck.
Na inschrijving vragen we je een vragenlijst in te vullen om in te kunnen schatten of de retraite voor jou geschikt is en of wij jou en de andere deelnemers de juiste veiligheid en begeleiding kunnen bieden.
DUS, WIL JIJ ….
MELD JE NU AAN EN LAAT JE MEE OP REIS NEMEN DOOR 2 ZEER ERVAREN LERAREN!
Meer informatie en aanmelden kan hier.
Deze retraite wordt begeleid door Barbara Doeleman-van Veldhoven. Vanaf haar 18e jaar verdiept zij zich in boeddhistische filosofie en psychologie en werd meditatie wezenlijk onderdeel van haar leven. Zij volgde lessen, opleidingen en retraites in verschillende landen en naast dat zij de postdoctoraal mindfulness volgde aan de Radboud Universiteit en opgeleid werd tot compassietrainer, werd zij in de non-dualiteit, boeddhistische filosofie en praktijk onderwezen door onder andere de leraren van Bodhi College (Christina Feldman, John Peacock, Jaya Rudgard, Acincano Weber, Chris Cullen, Stephen Batchelor, Martine Batchelor), Martin Aylward, Tara Brach, Jack Kornfield, Ajahn Succito, Thea Kuin en Pema Chödron.
Astrid van Wesenbeeck (1974) is opgeleid tot yogadocente, iRest yoga nidra trainer & supervisor en lichaamsgericht coach opgeleid door het ATMA Instituut. Zij ontwikkelt zich vanuit een diepe interesse in psychosociaal trauma en in de wijsheid en intelligentie van de body-mind als het gaat om het terugvinden van verbinding, agency en levensvreugde. Astrid is coach en yoga- en meditatiedocente naast haar werkzaamheden als adviseur open wetenschap & intervisiebegeleider bij de KB, de nationale bibliotheek. Zij merkt dat haar persoonlijke beoefening van compassievol aanwezig zijn bij wat zich aandient zich steeds meer integreert in haar manier van werken en leven.