Een terugblik op de Kunstschouw 2023 bij ons op Land aan Zee

Wat tof om te kunnen zeggen “bij ons op Land aan Zee”. We zijn nog niet officieel open maar bestaan nu toch echt! Honderden bezoekers hebben wij ontvangen in de Oude Schuur, in het centrum en in de tuin. De kunst van de 10 kunstenaars die bij ons exposeerden was een gouden match met de sfeer van Land aan Zee. Ik neem je even mee naar die zonovergoten dagen in juni… 

Elke ochtend starten we de dag start met kunstenaars en kernteam om te horen hoe het iedereen vergaat. Mooi om te merken hoe we met elkaar een community vormen in 10 dagen. We leven nu al volgens de filosofie van ons centrum: in aandacht met elkaar leven en werken. Ieder exposeert op een plek die voor hem of haar bestemd lijkt. Op de laatste dag verzucht een van de kunstenaars; “wat ga ik deze plek en sfeer missen.” 

Bij de bezoekers is veel animo voor de dagelijkse rondleidingen door Liselotte en Michiel.  

Mensen kijken hun ogen uit: “Wat is het hier mooi, wat is dit met liefde opgebouwd”.  

Het is een uitgelezen kans om Land aan Zee ook aan de mensen van Schouwen te tonen tijdens de Kunstschouw. Velen passeerden hier de laatste jaren en zijn nieuwsgierig naar het resultaat van de bouwwerkzaamheden.  Verhalen van toen en nu worden gedeeld onder het genot van koffie of een glaasje water in het restaurant. En steeds kijkt iedereen naar boven, naar de indrukwekkende houten dakconstructie van de nieuwe schuur.  

 Op twee dagen klinkt er prachtige muziek door het centrum. Musici van het Zeeuws orkest geven overdag bijzondere concerten. Ook de akoestiek van het restaurant blijkt prachtig, de stoelen zijn niet aan te slepen en het publiek geniet met volle teugen. 

Tot 2017 was deze locatie tijdens de Kunstschouw bekend als Monplaisir. Met Land aan Zee heeft de Kunstschouw er een volwaardige expositieplek bij! 

Nu, half juli, terwijl de bouwwerkzaamheden gestaag doorgaan, loop ik door het centrum en zie hier en daar nog wat kunstwerken hangen. Ongemerkt vertraag ik en brengt het me bij m’n gevoel. De kracht van kunst is dat het je raakt. Ik denk terug aan de Kunstschouw en hoor weer de ontroerde timmerman (inmiddels met pensioen): “Als ik eerlijk ben, vind ik deze pen-gat verbindingen van de dakconstructie de mooiste kunst van heel de Kunstschouw!” 

YL 

 

nl_NLDutch