De vier hartkwaliteiten
Vriendelijkheid, compassie, vreugde en innerlijke balans zijn niet alleen de vruchten van bewustzijnstraining, maar zij zijn tegelijkertijd het pad naar een meer bewust en vrij leven. Zij vormen een onuitputtelijke bron van liefde en wijsheid, waarmee wij de mensen om ons heen en onszelf kunnen voeden; ook in samenwerking en leiderschap. In deze verdiepingsretraite met Barbara Doeleman leer je hoe eeuwenoude wijsheidsbeoefening te integreren in jouw moderne leven. Vriendelijkheid, compassie, vreugde en innerlijke balans kunnen wij immers cultiveren in elk moment, wanneer wij werkelijk bereid zijn om het leven te ontmoeten met een warm hart en een helder hoofd.
Een wijs hart begint met bewustzijn
Simpelweg present aandachtig aanwezig zijn is ongelofelijk krachtig. Het biedt vrijheid en verbondenheid, van waaruit ondenkbare mogelijkheden zich kunnen openen. Klinkt simpel en toch niet altijd eenvoudig. Denk maar terug aan al die momenten, waarin jij het gevoel had geleefd te worden of je jezelf terug vond in patronen, waar je eindelijk dacht van bevrijd te zijn. Zo maar een paar van deze patronen op een rijtje:
Op ons gemak leren zijn met onze kwetsbaarheid en onze (onvervulde) verlangens naar verbondenheid, erkenning en acceptatie is de weg naar innerlijke vrijheid. Wanneer wij mindful en compassievol nabij onze teleurstelling, verdriet, eenzaamheid, schaamte, schuld en angst kunnen zijn met mildheid en zonder te oordelen, ontstaat de vrijheid te kiezen welke respons we willen geven: in relatie met onszelf, met de mensen om ons heen en met de wereld. Ook in samenwerken en in leiderschap. We kunnen pas wijze keuzes maken als er bewustzijn is van wat er speelt: in onszelf, in de relatie en in de context. Dit ruime bewustzijn wordt vaak bedekt door de hectiek van alle dag en door de haast of de stress waarmee de dag vaak gevuld is.
Wat ga je leren?
In deze verdiepingsretraite leer je hoe jij de hartkwaliteiten vriendelijkheid, vreugde, compassie en innerlijke balans, kunt ontwikkelen en in jouw leven kunt integreren. Met zorgvuldige en eeuwenoude meditatieve en contemplatieve instructies word je begeleid, wat de mogelijkheid biedt om meer inzicht in jezelf te krijgen. Milde yoga zal onderdeel zijn van de beoefening en je wordt uitgenodigd stiltewandelingen in de natuur te maken. Door de kracht van bewustzijn, helderheid van geest en vriendelijkheid te cultiveren, bewandel je het pad naar bevrijding van het hart.
Praktische informatie
Datum: woensdag 24 september t/m zaterdag 27 september
Inchecken 24 september tussen 17.00 en 18.00 uur
Welkom en uitleg programma door Barbara & Astrid om 18.00 uur
Gezamenlijk diner om 18.30 uur
Einde retraite zaterdag 27 september rond 16.00 uur
€ 997,50 in een tweepersoonskamer
€ 1.225,- in een éénpersoonskamer
Kamers kunnen geboekt worden naar beschikbaarheid
Meer informatie, annuleringvoorwaarden en inschrijven via https://ccmm.care/training/verdiepingsretraite-wijsheid-van-het-hart-met-barbara-doeleman-2/
Trainers
Barbara Doeleman-van Veldhoven
Deze verdiepingsretraite wordt begeleid door Barbara Doeleman-van Veldhoven. Vanaf haar 18e jaar verdiept zij zich in boeddhistische filosofie en psychologie en werd meditatie wezenlijk onderdeel van haar leven. Zij volgde lessen, opleidingen en retraites in verschillende landen en naast dat zij de postdoctoraal mindfulness volgde aan de Radboud Universiteit en opgeleid werd tot compassietrainer, werd zij in de non-dualiteit, boeddhistische filosofie en praktijk onderwezen door onder andere de leraren van Bodhi College (Christina Feldman, John Peacock, Jaya Rudgard, Acincano Weber, Chris Cullen, Stephen Batchelor, Martine Batchelor), Martin Aylward, Tara Brach, Jack Kornfield, Ajahn Succito, Thea Kuin en Pema Chödron.
Barbara is oprichter en directeur van BFC Compassionate Care & Mindful Medicine; een organisatie die professionals, teams en leiders in de zorg begeleidt bij verstevigen van professional performance, versterken van samenwerking en effectief zijn met leiderschap. Mindfulness en compassie liggen aan de basis van al het aanbod. Zij wordt internationaal gezien als expert op het gebied van mindfulness en compassie in leiderschap en organisatie.
Astrid van Wesenbeeck
Astrid van Wesenbeeck (1974) combineert haar baan als strategisch adviseur Open Science bij de KB, de Nationale Bibliotheek in Den Haag, met lichaamswerk. Dit doet ze buiten de KB als lichaamsgericht coach in haar praktijk Rijk in Stilte. Daarnaast geeft Astrid yogales, waarbij ze zich laat inspireren door de traditie van somatic education (onder andere Feldenkrais) en begeleidt ze regelmatig meditaties die zijn gebaseerd op yoga nidra. Voor het laatste volgde Astrid het certificeringstraject bij het iRest Instituut in California.
Naast haar inhoudelijke functie bij de Koninkelijke Bibliotheek, is Astrid betrokken bij het verstevigen van sociale veiligheid in de werkomgeving. Dit doet zij door intervisie in de organisatie op de kaart te zetten, intervisieteams te begeleiden en in haar rol van vertrouwenspersoon.
Astrid houdt van een leven lang ontwikkelen, vanuit een diepe interesse in wat zij bij anderen en bij zichzelf waarneemt als het gaat om verbinding, agency en levensvreugde. Zij merkt dat haar persoonlijke beoefening van belichaamd compassievol aanwezig zijn bij wat zich aandient zich steeds meer integreert in haar manier van werken en leven