Land aan Zee wil geven waar mensen écht van dromen

Zelfzorg, zorg voor elkaar en zorg voor hun omgeving

De laatste maanden kregen we bij Land aan Zee een ton aan emails en reacties. Een zin die we vaak lezen is ‘dit is een droom die uitkomt!’, ‘jullie realiseren mijn droom’, ‘dit is waar ik al jaren van droom’. Als mensen mogen dromen over de wereld waarin ze willen leven, dan is het een plek waar er opnieuw tijd en menselijke aandacht is. Een plek waar de prestatiedruk wegvalt en de kans tot verbinden vergroot. Een natuurlijke omgeving van stilte en vertragen.  Een plek van creativiteit, contributie en connectie. Gewoon mogen zijn en spelen zonder dat je moet ‘gefixt’ worden.  

Langs de ene kant is het jammer dat die nood zo groot is dat ze tot een droomwereld lijkt te behoren. Langs de andere kant zijn we dankbaar dat we kunnen helpen waar te maken waar mensen écht van dromen met onze bescheiden initiatief voor een microkosmos van vrede en welzijn. Het stemt ons gelukkig zoveel mensen te kunnen raken en enthousiast maken.  

 

Land aan Zee is een beetje van iedereen

Wat begon als het idee van een retreat centrum groeide snel uit tot iets dat al lang niet meer ons eigen project is maar het project van een groeiende groep mensen die willen bijdragen aan veerkracht en zorg voor elkaar en de planeet. Zij schrijven nu het verhaal met ons mee. Getuige de honderden reacties die we al ontvingen de laatste maanden. Land aan Zee beantwoordt aan een groeiende behoefte.

In een wereld die in een razend tempo verandert, waar we continu gehaast zijn, gefragmenteerd worden door de vele informatie die op ons afkomt, waar jongeren de weg en de moed kwijtraken, ouderen wegkwijnen omdat ze niet kunnen navigeren in het digitale landschap, vluchtelingen alles kwijt geraken en in een niemandsland weer alles moeten opbouwen, zoeken velen een rustpunt. Daar staat Land aan Zee voor. Onze principes zijn simpel: zelfzorg, zorg voor elkaar en de plek. Dat verdient een woordje uitleg.  

 

Zelfzorg  

Zelfzorg is terug de verbinding zoeken met jezelf. Met je lijf. Met je eigen natuurlijkheid in de natuur. Het is terug voelen wat er leeft in jou. Alles weer ruimte geven. Op mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel gebied. Voelen wat je roert, wat je drijft, wat je wil begrenzen. Voelen waar het misschien pijn doet, aandacht nodig heeft. Terug voluit ademen, je lijf bewegen, laten dansen, vloeien, spelen…  Zelfzorg gaat ook over balans, gezondheid, goede dagelijkse gewoontes. Dit is wat de Land aan Zee-weken zullen mogelijk maken. Een duidelijk en gebalanceerd programma, met goede en deugddoende gewoontes. Terug de aandacht geven aan je innerlijkheid en je lichaam.  

  

Zorg voor elkaar  

Wie goed voor zichzelf zorgt kan er ook beter zijn voor de ander. En er kunnen zijn voor de andere geeft de voldoening die we nodig hebben om onszelf waardevol en betekenisvol te kunnen voelen. Het is een circulair en ecologisch gegeven. We kunnen niet zonder de andere. We zijn betekenisloos als we niet kunnen bijdragen aan het geheel. Dat vele menselijke interacties verworden zijn tot economische transacties ontneemt er soms de echte waarde van. We compenseren menselijke zorg en warmte met een betaling.

En ja, het economische is natuurlijk een noodzakelijke realiteit. Toch zoeken we bij Land aan Zee een alternatief. Iedereen kan bieden vanuit eigen overvloed en talenten. De grens tussen wie krijgt en wie geeft kan op die manier vervagen. We kunnen echt geven. Echt dankbaar zijn voor wat we krijgen.    

  

Zorg voor de plek  

Een mooie plek brengt magie. Mooie plekken nodigen uit tot mooie gebeurtenissen. En plekken worden nog mooier omdat er mooie dingen op gebeuren. Een mooie plek is een plek die aandacht krijgt. We gaan nog beter zorgen voor een plek als we er zelf aandacht aan gegeven hebben. Als we ze nog wat mooier gemaakt hebben. Wie veel in de natuur komt, ontwikkelt liefde voor de natuur.

Dat zijn we in de laatste decennia wat verloren. We zitten veel binnen, we rijden in auto’s naar kantoren, we gaan misschien nog wel eens wandelen in het weekend. Maar de echte band met en zorg voor de natuur, met het land, de seizoenen, is niet iets waar onze kinderen mee opgroeien. Als er geen band is, dan kan er ook niet zoveel liefde ontstaan. In Land aan Zee wakkeren we die liefde terug aan. Zorgen voor de plek in ruime zin: niet alleen de tuin maar ook de ruimtes, onze kamers krijgen onze aandacht tijdens de ‘karma yoga’. Elke dag een poosje samen aandacht en zorg geven aan onze omgeving.   

 

Dromen komen uit

Ieder die deze droom herkent, kan binnenkort komen bijdragen en genieten van een mooie plek waar we tijd en aandacht uitkopen voor die essentiële dingen in het leven. Onze droom is dat de korte retreats een langdurig effect hebben en dat iedereen die hier een tijdje komt wonen en werken, de rust en aarding van Land aan Zee ook uitdraagt naar de eigen microkosmos. Marco Borsato zat er natuurlijk helemaal naast: de meeste dromen zijn geen bedrog. 

nl_NLDutch