In 2018 zijn we op slag verliefd geworden op de mooie en eigenzinnige woning ‘Mon Plaisir’ in Zeeland, Nederland. Deze 100-jarige boerderij met romantische rozentuin en oude landbouwschuren ligt op een boogscheut van de Oosterschelde.
We konden niet geloven dat dit pand al 4 jaar te koop stond. Toen we ons licht opstaken bij verschillende buren zeiden ze: ja, wel mooi maar ook best groot, prijzig, en veel onderhoud. Niet alleen de 4 oude landbouwschuren stonden potentiële kopers in de weg maar ook de grote rozentuin bleek een drempel: niet iedereen heeft groene vingers. En wat moet je met die schuren? De onderhoudskosten kunnen behoorlijk oplopen op termijn en wat moet je ermee in de toekomst?
Kijken naar het potentieel
Voor ons was dit het ideale plaatje: hoewel we niet wisten of we ooit iets zouden mogen doen met de schuren, sprak de ligging en de uitstraling van het landgoed tot onze verbeelding. Vooral het fantasievolle huis in art nouveau stijl, piekfijn gerestaureerd door de vorige eigenaar veroverde ons hart. We zouden het erop wagen! Wie weet zouden we toch nog toestemming krijgen van de gemeente voor het realiseren van een retreat-center. Het was een beetje een gok dus.
Het gaat vooruit
Vanaf het moment dat we ons met die keuze verbonden, gebeurden er op wonderlijke wijze dingen die ons tot op de dag van vandaag de kracht geven om door te zetten. Nieuwe mensen kruisen bijna dagelijks ons pad, moedigen ons aan en geven advies en ideeën. Het is alsof we in een rivier zijn gestapt en de stroming ons onverbiddelijk meesleurt. We vonden een bevlogen architect die heel veel zin had in het project en die ons een passend ontwerp kon voorleggen. Na een lang jaar wachten kregen we van de gemeente niet alleen de goedkeuring, maar ook felicitaties voor het project. Zodoende konden we in maart 2021 eindelijk starten met de bouw!
Waar staan we nu?
Ondertussen zijn we meer dan een jaar verder en zie je de contouren van het centrum opdoemen langs de dijk. De voormalige akker naast het huis is nu een jonge landschapstuin met zwemvijver, een mini voedselbosje en een magische bomencirkel waar we straks yoga kunnen doen, picknicken of een bijzonder moment creëren voor de opstart of afsluiting van een “Land aan zee”- week. De zwaluwen landen in het voorjaar kwetterend in de vers gegraven poel om ijverig met de verse modder hun nesten te bouwen onder de dakrand van de boerderij.
Een enthousiaste ploeg
Zoals elk groot project is dit een weg met de nodige hobbels. Door de Coronacrisis, de schaarste van materialen en de vertragingen in de supply chains, heeft het project een aanzienlijke budget- en tijdsoverschrijding te verwerken gekregen. Maar we laten het hoofd niet hangen en genieten van alle vooruitgang die er nu al te zien is. De magie van het land trekt nu al heel wat mensen aan die er samen met ons een heilzame plek van willen maken. Dit is niet enkel ons project meer, we voelen ons deel van een grote familie enthousiaste en bevlogen supporters die hier samen met ons iets bijzonders willen neerzetten. Ook onze ploeg architecten, aannemers en onderaannemers gaan er elke dag voluit voor om de deadline van mei 2023 te kunnen halen.
Fier op onze naam
Iedereen die hier rondloopt voelt de speciale energie van de plek. Het is moeilijk te omschrijven maar je voelt de natuur en het leven rond je vibreren en dankzij een gevoel van krachtige aarding, glijden de zorgen van alledag van je af. Dit sterkt ons in onze overtuiging dat we een plek bouwen waar mensen zich kunnen laven en herbronnen. “Land aan zee”, het is de perfecte naam voor wat hier zal gebeuren!
Kom hier meer over Land aan Zee te weten!