Niek en Yvonne: de toekomstige beheerders van Land aan Zee

Twee mensen willen we jullie heel graag voorstellen: Niek en Yvonne. Niek stelt zichzelf voor als een fitte vrolijke zestiger en blije Amsterdammer die op haar best is als ze buiten in de natuur is. Yvonne is dan weer een opgewekte Brabantse met Indonesische roots en een oma uit Zeeuws-Vlaanderen! Als toekomstige beheerders van Land Aan Zee zullen ze in geen tijd vertrouwde gezichten worden in Burgh-Haamstede. Dat verdient een hartelijk welkom en een gezellig interview.

Hoe meanderde jullie levensweg tot in Land aan Zee?

Niek: Via via kreeg ik de uitnodiging om mee te bouwen aan LAZ. Ik voelde me aangesproken omdat Yvonne en ik al langer droomden van werken en leven in een inspirerende community in de natuur. Ik had nooit kunnen bedenken dat die plek er al zou zijn en dat wij er samen aan mee mogen bouwen! Het is heel bijzonder om dit samen met Yvonne te gaan doen, het is voor ons samen ook echt een nieuw avontuur.

Yvonne: Ik heb 20 jaar als actrice en zangeres gewerkt in de culturele wereld. Nu werk ik als trainingsacteur, trainer en coach. Tussendoor heb ik als kok enkele culinaire projecten gedaan. Bij Land Aan Zee komt alles nu mooi samen.

Hoe past dit project bij jullie leven nu? 

N: Het past perfect en helemaal niet, haha! Ik heb een heerlijk leven in een mooi appartement in een prachtige stad. Ik werk bij een toffe organisatie die zich inzet voor een groene en duurzame toekomst voor iedereen: Milieudefensie. Ik speel veel tennis bij Smashing Pink, de oudste LHBTI tennisclub van de wereld. Ik heb tientallen yoga studio’s in mijn directe omgeving en ik loop zo de mooiste musea, theaters en filmzalen binnen.

Maar ik houd ook van avontuur en van het aangaan van nieuwe dingen. Daarom vind ik het zo bijzonder dat we samen met Liselotte en anderen op deze prachtplek een bruisend centrum voor inspiratie, bezinning en verbinding gaan maken.

Y: Op zich ben ik dankbaar dat ik een volle werkagenda heb en een mooi vak mag beoefenen, maar tegelijkertijd kan ik de vele autokilometers en files missen als kiespijn. Dus dit is echt een droomproject waar wonen en werken bij elkaar komen: een plek voor persoonlijke ontwikkeling waar je welkom bent om te landen, waar je meedoet en waar ik als gastvrouw zorg voor licht, lucht en een lach. En waar je ook nog eens lekker en gezond eet. Heerlijk toch.

Welke levenservaringen willen jullie graag inzetten? 

N: Ik heb al veel zaken, projecten en programma’s operationeel geregeld in mijn leven. Ik heb zowel in het bedrijfsleven gewerkt als in verschillende (internationale) ngo’s: altijd met de missie om het werk voor mensen zodanig in te richten dat ieder haar of zijn talenten optimaal kan inzetten om de doelen van een organisatie te helpen realiseren. Als vrijwilliger heb ik recent meegewerkt op de Ecolonie, een duurzame community in Frankrijk. Een mooie ervaring, en nu heel handig als voorbeeld voor Land Aan Zee.

Y: In mijn vrije tijd heb ik allerlei retreats, yoga scholen, bezinningscentra en andere mooie plekken bezocht in Nederland en daarbuiten. Ik heb allerhande trainingen en programma’s gevolgd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en spirituele bewustwording. Ik leef gezond en ik geniet ervan me fit en sterk te voelen. Dat helpt me met allerhande uitdagingen om te gaan en dat gun ik iedereen. Al die ervaringen zet ik in.

Waar kijken jullie naar uit? 

N: Ik vind het geweldig om de kans te krijgen te gaan wonen en werken op de plek waar ik mijn kindervakanties doorbracht. Burgh Haamstede heeft de mooiste stranden van Nederland! Ik kom er al sinds mijn 4e, toen mijn oom en tante de managers waren van ‘hotel De Vuurtoren’. Als klein kind keek ik dus al mee achter de schermen van een mooie plek voor bezoekers van Schouwen Duiveland.

Y: Ik kijk uit naar de sprong in het diepe, ik ga uit m’n comfort zone met dit nieuwe avontuur en ga dus ook zelf landen aan zee. Dat is toch geweldig!

Hoe willen jullie graag bijdragen aan de visie van Land aan Zee?  

 N: Liselotte raakt met haar visie voor LAZ een belangrijke snaar in de samenleving: er zijn zoveel mensen die de verbinding met zichzelf, met de natuur en met elkaar dreigen kwijt te raken. In een woelige wereld zijn dat de enige peilers die ons houvast geven als er om ons heen voortdurend van alles verandert. Zowel professioneel als privé heb ik een hele reis afgelegd om die pijlers in mijzelf stevig te ontwikkelen. Die ervaringen zet ik met plezier in. Daarvoor bied ik graag een goede bedding: een prettige ontvangst in een fijne sfeer, waar praktische zaken goed geregeld zijn en waar we  samen met de gasten zorgen voor elkaar, voor het gebouw en voor onze omgeving.

Y: Wat ik belangrijk vind is dat wij als kernteam zelf “practise what we preach”. Dat we aanwezig zijn in aandacht, rust, ontspanning en kunnen genieten van het moment. Door te vertragen voor te doen, te begeleiden bijvoorbeeld door bewust te koken met verse lokale producten. We gaan vegetarisch koken op LAZ en er zullen ook vegan-maaltijden zijn.

Welke 3 dingen zijn jullie bijgebleven bij het eerste bezoek? 

N: De omvang van het centrum, al die ruimte, binnen en buiten! En de durf van Liselotte en Michiel om de oude schuren voor uien en suikerbieten om te toveren tot een waanzinnig centrum! En ja, de klik met Liselotte was er vanaf de eerste ontmoeting.

Y: Er wordt met liefde gerenoveerd, dat zie je bijvoorbeeld aan de houtverbindingen in het restaurant. Dat in de hectiek van de renovatie een huisje voor de huis-uil gebouwd is. Dat Liselotte in de drukte van het rondleiden een van de andere sollicitanten aanbood om in de keuken een boterham te pakken; die zorg en aandacht raakten me.

Wat zijn jullie geneugten in het leven? Waar houden jullie van? 

N: Ik houd van sporten in de buitenlucht. Liefst op de tennisbaan of op een fiets. Of schaatsen op natuurijs, glijden over zwart ijs langs gouden rietkragen van het hollandse polderlandschap. Om daarna op de yoga mat alles weer op te rekken en te versterken. Verder houden Yvonne en ik beide van lekker eten. Yvonne is de professional met kokservaring. Als amateur in de keuken maak ik er een sport van om te kijken of ik haar met mijn kooksels kan verrassen. Verder geniet ik heel erg van cultuur.

Y:  Ik houd van alles wat met eten te maken heeft; het zelf bereiden, maar ook erover lezen of kijken naar kookprogramma’s. Vooral de ayurvedische leer interesseert me. Verder maak ik nog steeds af en toe theaterproducties. En uiteraard luister ik graag naar muziek, liefst om op te dansen. Zingen en (toneel)spelen blijven mijn passies. En ik hou ook wel eens van een lekker visje, dus zeker in Zeeland zul je me weleens bij de visboer vinden.

Wat is een guilty pleasure? 

N: Helaas ben ik een zoetekauw. Ik ben dol op koekjes en chocola, al weet ik natuurlijk hoe slecht suiker voor ons is. En zinloze dingen opzoeken op het internet en de tijd compleet uit het oog verliezen, is waarschijnlijk mijn favoriete “waste of time”.

Y: Netflix en dan het liefst alle kookprogramma’s zijn absoluut een guilty pleasure, maar ik heb er veel! Chips eten, op social media scrollen en de tijd verliezen, het songfestival, smartlappen zingen, enz.

Wat is het meest avontuurlijke dat je ooit gedaan hebt?

N: Rond mijn 40e heb ik mijn leven al eens flink omgegooid. Ik zou toen voor 6 maanden gaan werken als HR adviseur in Namibie. Het werden ruim drie jaar in meerdere landen, waarvan de laatste jaren als HR Manager in Burkina Faso. Geweldig, heel leerzaam en inspirerend!

Y: Ik denk dat wat ik nu ga doen met LAZ het meest avontuurlijke is in mijn leven.

Wat heeft je onlangs ontroerd?

N: Elke winter ben ik geraakt als ik na koude donkere maanden weer een klein sprietje of knopje zie opwellen uit kale aarde. Ongelooflijk hoe het leven diep onder ons gewoon doorgaat, terwijl ik binnen bij de verwarming zit.

Y: De wanhoop en ellende na de aardbevingen in Syrie en Turkije.

Wat of wie inspireert jou en waarom?

N: De natuur blijft een onuitputtelijke inspiratie bron. De planeet blijft ons voeden en de natuur brengt mij altijd weer tot rust, hoe slecht we ook voor haar zorgen als mensheid. Maar ook de veerkracht van mensen in de meest moeilijke omstandigheden is inspirerend.
Y:  Eigenlijk van alles: Muziek, theater, kunst, boeken maar ook gewoon flarden van gesprekken die ik opvang op straat of in de trein.

Wat is een van je favoriete quotes?

N: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.” — Pippi Langkous.
Y: “Be kind whenever possible. It is always possible.”  — Dalai Lama

Wie zijn jullie helden? 

N&Y (samen): Vrouwen in Iran die met gevaar voor hun leven opkomen voor het recht van vrouwen en meisjes op een humaan leven

Vanaf September 2023 kunnen jullie Niek en Yvonne ontmoeten op een van onze Land Aan Zee weken of andere evenementen. 

Recent Post

Follow Us

nl_NLDutch